středa 22. června 2016

Šité album část I.

Mám dojem, že  jet na kurz Šité album, který pořádal Hurá papír, bylo mé nejlepší rozhodnutí a posunulo mě na vrchol scrapbookového tvoření. Kurzu jsem se zúčastnila se svou sestrou Ráďou a musím říct, že to byl velmi příjemně strávený den.


Celý den jsme tvořily pod vedením úžasné lektorky Natálky. 


Vše se odehrávalo v prostorách Hurá papíru, hostitelkou nám byla úžasná Jitka Dušáková ve scrap světě všem známá jako Aktijka :o) Ta se po celou dobu starala o naše pohodlí a co víc, nechala nás ve volných chvílích šmejdit po svém obchůdku, takže jsme si kromě nádherných alb odvezly domů i nějaké to scrap zboží. V mém případě to byla úžasná sada silikonových razítek Uzlíček štěstí, která Vám mimo jiné představím v dalším článku prostřednictvím alba :o) 

Podmínkou kurzu bylo přivézt si 30 cm bavlněné látky, 1 m stuhy široké 3-4 cm a šicí stroj a nitě v barvě látky. Pokud už chcete přestat číst, protože stroj nevlastníte a šít neumíte, tak zadržte. Možností bylo si po domluvě šicí stroj zapůjčit. A s tím šitím, to není žádná hrůza, šilo se jen chvilku a všechno pouze rovné stehy no a pokud přece jen máte pochyby, tak věřte, že Natálka byla všem k ruce a občas zasedla i k nějakému stroji :o) 

A teď už pojďte nahlédnout jak jsme tvořily. Nečekej ovšem podrobný návod, ale jen reportáž ze super dne. Poté co jsme si každá našla své místečko, dostaly jsme úvodní balíček materiálů a k tomu nám Akjitka přidala ještě dvě jednobarevné třicítkové čtvrtky v barvě látky, aby nám vše ladilo a s nadšením jsme se pustily do práce. Ze začátku jsme hodně rozměřovaly, stříhaly a lepily. Celé nedočkavé jsme netrpělivě očekávaly pokyn k vybalení šicího stroje.


Když jsme měly jednotlivé části nastříhané a slepené, konečně jsme mohly zasednout ke strojům a začít kompletovat stěžejní část celého alba a to základ pro uchycení vnitřních stránek. Naty nás krásně vedla krok za krokem k šité vazbě a neustále dohlížela na to, jak si počínáme, aby nás včas zastavila, pokud bychom dělaly něco špatně. Musím říct, že před ní smekám, jak to zvládala, vzhledem k tomu, že se nás kolem stolu sešlo celkem šest a to je pěkná honička, když je potřeba se věnovat všem a ještě u každého v individuálním tempu. Aspoň jsme si v mezičase stíhaly dělat fotodokumentaci a vše si "pečlivě" zapisovat, píšu v uvozovkách protože jsem si to myslela, ovšem jen do doby než jsem se doma se čtrnáctidenním zpožděním k poznámkám vrátila :o)


Čas plynul jako voda a než jsme si nachystaly vnitřní část pro vlepení stránek, volala nás Akjitka s obědu u kterého jsme si nastínily co nás čeká potom a Maty nás ujišťovala, že už si jen ušijeme kapitálek a můžeme šicí stroje zase uklidit. Ptáte se co je to ten kapitálek, jedná se o vrchní a spodní začistění vazby. Musím uznat, že přestože je to moc efektní, na kurzu mi to přišlo neskutečně složité a pracné až jsem přemýšlela, jestli by se to nedalo nějak ošidit :o) Naty říkala, že se dá i koupit, tak jsem si oddechla. To bych ovšem nesměla být puntičkářka :o) Při šití dalšího alba, tentokrát už doma jsem to s vlastním kapitálkem musela vyzkoušet a ejhle jsem zjistila, že to zase taková věda není a za ten konečný efekt to stojí. "Miluju kapitálek" :o))) Říkáte si proč to slovo, pořád melu dokola, protože jsme se všechny účastnice na kurzu shodly, že je takové milé, jen si ho zkuste říct "KAPITÁLEK" A teď už dost o K... začištění a jdeme do finále. 


Uklízíme stroje a začínáme tvořit desky našeho alba. Opět jsme obdržely plno cenných rad od použití vhodných materiálů pro trvanlivost vazby až po skládání rožků, aby vše vypadalo profesionálně. Samozřejmě, že nás Naty upozornila i na chyby, kterých se máme vyvarovat, popřípadě nám poradila, když už nějakou uděláme, jak ji napravit. 


Desky jsou hotové vnitřní stránky jsou nalepeny a suché, takže posledním a nejdůležitějším úkolem, když pominu vlastní zdobení jednotlivých stránek, bylo spojit desky a hřbet se stránkami dohromady a začistit barevnými papíry o kterých jsem se zmiňovala na začátku. 


Jé a málem bych zapomněla na vlepení stuhy. I když jak se na kurzu ukázalo, takových zapomnětlivců bylo víc, což vůbec nevadí, protože stuha má funkci spíše estetickou :o) 


A teď už tadáááá. Představuji Vám naše hotová ručně šitá alba, která jsme si vytvořily na kurzu.


A já pak v rámci opakování ještě doma vytvořila další, jedno stejné a jedno upravené s kroužkovou vazbou. Myslím, že se to stane mou další závislostí.


Doufám, že jsem Vás navnadila. A jak jste na tom vy, také si tvoříte svá alba, pochlubte se v komentářích.

Hezký den 

2 komentáře:

  1. To je nádhera - album vypadá stejně profesionálně jako z knihařství :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kupodivu to není až tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Kurz vřele doporučuji.

      Vymazat